6 Sebab Haid Tak Teratur

Monday, April 18, 2011

6 Sebab Haid Tak Teratur

kitar haid
Entri hari ni untuk gurls sahaja.. Tapi kalau boys nak tahu jugak sila jangan kecoh-kecoh.. Hehe..Pasal haid. Zaman sekarang ni banyak betul kanser pangkal rahim kan. Jadi kepada gurls yang selalu tak datang period ni kena la g cek doktor. Tak payah g klinik kerajaan. G swasta ok. Sebab Cik Su pernah g klinik kerajaan pasal ni. Tapi nak tahu ape dorang cakap. Tak datang period 3 bulan tu standard la dik. Ade yang 5 bulan tak datang period pun ade. Ntah pape la pegawai perubatan tu..Nasib bek tak bawak pedang samurai g sana.. Kalau tak dah lame cik su penggal kepala sorang2 pegawai perubatan tu. Kita risaukan kesihatan kita dia bleh lak cakap camtu. Sekali ku lesing kang baru tau.

Kalau u all semua nak tahu, setiap perempuan akan mengalami 10-11 kali period untuk setiap tahun. Ada yang 13 kali.. Tapi semua tu bergantung kat frekuensi korang datang period la.. Lau korang datang period 2 minggu sekali mesti la banyak dari orang yang datang period 1 kali sebulan kan. Macam mana pun setiap perempuan ade keunikkan masing2. Tapi harap bersabar je lah kalau korang dapat bini yang kerap period ni ye..2 minggu sekali je mesti PMS (Pre mensturasi syndrome).. isk isk isk




Ha korang tau tak? Kitar haid yang normal tu antara 21-35 hari je. Kitar haid ni kita kira dari hari pertama korang datang period sampai la period sekali lagi. Kalau lebih dari yang disebut tu,maksudnya haid korang tak teratur la tu dan hormon korang tak seimbang.




Ada banyak faktor yang menyebabkan haid tak teratur. Antaranya ialah:

1. Berat badan tak stabil
Gurlz ni kategori (kenderaan berat ikut kiri) hehe.. Jangang marah gurau je. Kalau badan korang senang naik,secara automatik hormon korang tak stabil. Bila hormon tak stabil, haid pun susah datang. Darah kotor dalam badan susah nak dibuang. Tak bagus untuk kesihatan ni.. Jadi cuba jaga ape yang korang makan tu. Cara terbaik ialah turunkan berat badan secara sihat. 

2. Pola makan 
Selalu jadi kat awek-awek yang nak berdiet selalu ni ha. Diet tapi tak kena gaya. Sampai tahap berdiet yang teramat sangat, konon nya tak nak makan nasi (aneroxia), tapi bila makan je nak muntah. Badan tak leh nak accept makanan lagi (bulimia) atau pun korang terlalu obses untuk berdiet secara sihat, ni semua boleh kacau kitar haid.. Jangan sampai badan korang merajuk dengan korang ok.


3. Melakukan aktiviti yang berat
Tak boleh buat kerja berat-berat. Korang kena dapatkan rehat yang cukup bila tarikh untuk period tu semakin hampir. Tiap-tiap bulan kan dah kira kat kalendar. Jadi take note bila masa korang akan period. Walaucam manapun korang masih lagi digalakkan bersukan. Setakat berjogging atau berbasikal tu ok je. Dapat jugak melancarkan peredaran darah korang.Ye dak

4. Stres
Kalau korang selalu tertekan, selalu berpenyakit, selalu makan ubat. tak mustahil la period korang selalu lambat. Semua tu boleh menyebabkan menyebabkan hormon tak stabil. Macam cik su cakap tadi, Hormon ni sangat penting untuk menstruasi.




5. Menyusu
Ni bagi yang dah kawin dan ade baby je la. Kalau dah ade baby tapi menyusu baby tu lebih dari setahun pun period jadi tak teratur gak.

6. Masalah kesihatan
Ni masalah ovum tak nak lepaskan telur dari rahim. Telur tu mesti cukup matang dulu sebelum dilepaskan. Ni memang kita tak boleh nak elak. Nak detect pun tak tau lagu mana nak buat. Kalau rasa dah lama sangat tak mai period, elok la p jumpa doktor. Doktor akan buat kemoterapi dengan menggunakan radiasi dekat pungkok. Cik Su ade gak terbaca, period gak boleh jadi tak teratur kalau ada penyakit macam tuberculosis, liver, dan diabetes. Pasal tu boleh tanya kat doktor korang nanti.

Ha.. tu je yang dapat cik su kongsi hari ni. Dulu period cik su pun tak teratur gak. tapi sekarang lepas makan herbalife ni period pun dah teratur, dah tak de risau la nak tekan tekan perut ni suruh period turun.. Kalau period tak datang tu, dia akan efek kesihatan jugak. So memang patut dan wajib untuk kita risau bila kita tak datang period kan. Herbalife memang terbaik la. 5 masalah satu penyelesaian. Berat dah turun, gastrik dah takde, period dah teratur, liang pori-pori kat muka pun dah semakin kecil dan masalah alergik dah tak de.  Alhamdulillah.

14 komentar:

kyo_9 said...

uih.. banyak btol "pantang-larang" orang pompuan nih ek.. err, ada tertinggal perkataan "tak" pada perenggan selepas gambar period circulation ;)

Anonymous said...

Mcm knl je tempat ni

Anonymous said...

Gastrik cik sue dulu serious tak?

liyana said...

herbalife??
pnh dgr produk ni..
mahal tak?

Aque Zhia Jasmine said...

kalau kita tak dtg haid nak dkat 3 bulan tu normal ke?Kalau boleh tolong jawab k..

snow white said...

Aduh...byknye pantang larang dia...lu mcm sye berat badan payah nk turun cm mne eh...haid x teratur...2 thun dh khwin tp x blh lg zuriat..siang kt suami nk anak

Anonymous said...

Hehe..

Jesiswantonisua Wakek said...

Thank,i ucapkn kat akak..sbp tlah bg tip2x trsbt,N now i now..ape hrus i wat..so,i nk tnya ckit kat akak,i ada mslah..yg sme.I xdtg haid pda bln lpas hnga bln nie..dsbpkn i sllu bz,so..i xdh tme tuk g ke hptl..so i bli lh ubt utk mlancarkn kdtangan haid....so dgn cra trsbt lh i, mncba..n tnggu apa tndakn ubt trsbt....emm ,k2 je yg i nk kongsikn ngan akak. .

Anonymous said...

Pada yg buat blog.tlong jangan mnyalahkan klinik atsu hosp kerajaan!
Sbelum anda bcakap lbih baik fkir dhulu.

princessyana santibanez said...

Kak ,kalo period 2 minggu skali tu nomal ke ?

Anonymous said...

alah.. klinik kerajaan dgn hospital kerajaan memang cmtu. tp xleh nk watpa.. bnda murah.. nk advise lebey, g swasta.

Anonymous said...

Penulis blog bercakap mengenai pengalaman. Saya sendiri pernah mengalami pengalaman yang tidak memuaskan di hospital kerajaan. Jangan marahkan penulis blog dengan apa yang diikongsi. kalau tak suka, tuan atau puan pergi bagi khidmat nasihat di hospital kerajaan dulu sebelum memarahi penulis atas ketidakpuasan khidmat yang diterima. Lebih baikberfikir dulu sebelum bercakap

Puteri Qira said...

kak. klau smpai 5 bulan tu mcm mna ? erm.. risau jgak..

CeRiTa TeNtAnG dIRiKu said...

bantu saya jugak..!haid saya x teratur..

Related Posts with Thumbnails