Tips Memilih Baju Raya (Bahagian 2)

Thursday, August 19, 2010

Tips Memilih Baju Raya (Bahagian 2)


Hari ni Cik Su nak buat entry kedua bagi tips memilih baju raya. Korang da taw ke tema korang tahun nie kale ape. Baik decide cepat. Sape yang lum decide leh pergi ke Tips Memilih Baju Raya (bahagian 1) untuk bantu korang pilih kale baju korang pada tahun nie. 


Material 
Bagi remaja yang masih lagi single tu. Cik Su cadangkan pilih kain chiffon. Sebab kalau pakai kain chiffon ni korang akan nampak lagi kurus dan slim gitu. Tak percaya?? try la..Akan terserlah keayuan korang ala-ala gadis melayu gitu. Opssss...Tapi kain ni tak sesuai dipakai bagi yang berbadan gempal. Sorry..huhu..
Bg ibu-ibu yg mempunyai anak , tak leh la pilih kain chiffon. Bukan diskriminasi tapi kalau pakai kain chiffon tu rasa ‘seriau’ sikit la bila korang nak riba anak korang yang agak buas tu. Kena la pilih baju yg tough sket material nya… Walaupun chiffon n opel ni mahal skit ( kena tempah 2x ganda harganya) tapi kain nya nampak cantik dan nampak mewah 


Peringatan !!!!!!!!!!!!!!
BAgi korang yang tak tahu lagi tu, Cik Su nak ingatkan korang, masa beli kain, pastikan kain tu perlu dryclean ke tak, kena basuh dulu sebelum korang hantar jahit atau boleh terus jahit jer sebab ada certain materials akan shrink(kecut) first time korang basuh kain tu… kena la basuh dulu baru boleh anta tailor. Korang juga perlu tgk sama ada kain jenis berbulu ke tak berdasarkan kepada hujung kain tu. Kalau hujung kain bekas gunting tu berbulu/mudah pecah, baik jangan beli walaupun design nya cantik sebab kain akan mudah rosak terutama pada bahagian jahitan…















0 komentar:

Related Posts with Thumbnails